10 Ekim 2013 Perşembe

Pencerede Atom Bombası

Fotoğrafta, 1953 yılında, Las Vegas’ta evlerinin penceresinden nükleer silah denemesi izleyen Amerikan bir anne ve oğlunu görmektesiniz. 

"Merhamet abidesi" olan bir "anne" ile sevgili yavrucuğu; bir düğün meydanındaki kızkaçıranı veyahut sahildeki havai fişek gösterisini izliyormuş gibi, muhtemelen ne kadar büyük trajedilere yol açabileceğinden habersiz, nükleer bomba denemesini izliyorlar koltuklarına yayılarak. Belkide uluslarının korkunç gücünden övünç duyuyorlardır, uluslarından başka övünecek bir şeye sahip olamamış zavallı, bedbaht ahmaklar gibi.

"Öfke ile kalkan zarar ile oturur " demesine bakmayın geçmiştekilerin, öfkeli olmak çaresiz olamaktan iyidir. Kısa süreli bir panzehir gibidir öfke. Çünkü zehirlendiniz bir defa, bir anlığına, bu fotoğrafı görerek.

Elbette, özellikle son yıllarda artmış olan istisnaların var olduğunu belirterek, bu halkın önemli bir çoğunluğunun gafletinin, uyuşukluğunun, kibrinin, ırkçılığının, bencilliğinin obezitesinin, apolitikliğinin ve aptallığının getirdiği doğal bir sonuç olarak Dünya'nın son 100 yılı içerisindeki halinden birinci derecede sorumlu olan bir halkın bir bireyidir bu anne. Bu anne zihniyetindeki insanların seçtikleri siyasetçilerin siyasi kararları yüzünden, Japonya'da, Vietnam'da, Afganistan'da, Irak'ta, Mısır'da, Libya'da ve daha bir çok başka yerde masum halkların canlarına kıyıldı, toprakları ve malları ele geçirildi, ırz ve namuslarına tecavüz edildi.

Ne için?

Daha yüksek binalar için, daha geniş oto yollar için, daha çok harcamak için, daha fazla satın almak için, daha büyük evler için, daha çok ev gereçleri için, daha çok eğitim ve bilim(!) için, daha fazla bilgi(!) için, daha çok uzman(!) için, daha çok ilaç(!) için, özellikle kanser(!) ilaçları için, daha çok alkol ve sigara için, daha çok gülmek için, daha hızlı ve güçlü, silindir hacmi yüksek araçlar için, daha çok mülkiyet için, daha rahat ve uzun yaşayabilmek(!) için, aya, marsa ve güneş sisteminde bilmem neredeki soktuğumun uçan kayasına gidip gelmek için, daha dış galaksiler ve uzayın derinlikleri için, daha büyük işler(!) için...

Tıpkı işgal ettiği toprakların asıl sahipleri olan kızıl derilileri "başarıyla" temizledikleri gibi...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder